10 Jun 2013

Kisah 2 orang "bangla"

Direkod oleh cikguluv a.k.a yus zana di Isnin, Jun 10, 2013
Reaksi: 
Salam semua......

Uols....sorilah lama tak update blog ni,agak buzy kebelakangan ini......oklah kali ini cikguluv nak cerita pengalaman berhadapan dengan  kisah 2 org "BANGLA"...sorang bangla betul...sorang lagi bangla jadian....heheheh

KISAH "BANGLA" versi 1 (agak poyo)

Cuti skolah hari tu,adik cikguluv bertunang,so kami pun nak belilah coklat untuk buat hantaran di "FAMOUS AMOS" Selayang Mall......kamipun memilih dengan beriya2 sambil dilayan mesra oleh seorang pekerja perempuan(maybe budak tunggu SPM kot)....bila kami tanya dia,dia akan bertanya kepada supervisornya iaitu seorang mamat "BANGLA"....kami x kesah pun ....tapi yang buat kami mula hangin satu badan bila supervisor BANGLA ini macam x berminat nak melayan kami yang bertanya itu ini.....kemuncak kepada sakitnya hati cikguluv dan adik ini bila dia kata..."awak nak bungkus itu coklat....saya boleh buat yang simple saja.....tapi kita charge" dengan muka x berapa ikhlas.......

Amboi2...mentang2lah dia dah jadi supervisor kemain menyombong....rasa macam nak report kat management FAMOUS AMOS aje...geram tau.....


KISAH "BANGLA" versi 2 (x pasal2 diBANGLAkan)

Dalam cuti sekolah lepas juga, cikguluv telah menemani abah cikguluv untuk membuat pemeriksaan bahu beliau yang tercedera di Hospital Besar KL....setelah daftar di Unit Kecemasan ....kami pun dengan tabah dan sabar menunggu nombor giliran kami dipanggil........selepas 1 jam setengah kami menunggu tiba2...ada seorang waris mengetuk2 pintu bilik doktor sambil marah2...dari biji butir perkataannya ....dia mengatakan dia telah menunggu hampir 4 jam ...(padahal dia dtg sama dgn kami).....dia mula menghamburkan perkataan2 yang agak @#$%^......kepada petugas di dalam bilik doktor itu sambil menyebut.....i want Malaysian doctor not you a BANGLA doctor.....

Mak aiii...cikguluv pun teruja juga nak tengok muka doktor BANGLA tu.....kemuncaknya bila si "dia" tadi masih tidak puas hati dan menendang serta menumbuk2 pintu bilik doktor itu....."dia" masih lagi mengulangi ayatnya yang hendakkkan doktor Malaysia dan mengatakan inilah doktor BANGLA yang undi BN......aduyai....semakin teruja cikguluv nak tengok muka doktor yang dimaksudkan.

Tibalah nombor abah cikguluv 'naik'.....cikguluv pun mengajak abah berjumpa dengan doktor "BANGLA" itu.....nama di luar tertulis Doktor Kamarul.....cikguluv pun bagi salam....tapi doktor tu x jawab...dia mula bertanya dan berbual2 dengan abah cikguliv tentang kesakitan abah.....sedang dia menulis sesuatu di atas report nya....cikguluv ternampak di tangan kanannya ada gelang yang selalu kaum SINGH pakai.....terpantullah soaalan berani cikguluv .....

'Doktor....orang Malaysia kan?'

'Ya...saya org Malaysia...kenapa tanya macam tu?'

'Saya dengar ada orang menjerit2 cakap doktor orang BANGLA,,,,,,itu sebab saya tanya..'

'Itu orang tak faham erti sabar di hospital terutama di unit kecemasan ...saya bukan jaga orang sakit demam biasa atau pening...ini berkaitan tulang dan otot...saya perlu hantar xray...kena rujuk pakar dan macam2 lagi.....'

Terus mata cikguluv terbaca nama  doktor itu ialah Doktor Jaspeet Singh.....kesian doktor tu ....tak pasal2 dia dicop BANGLA.......padahal kemain hensem doktor tu macam Salman Khan.....bertabahlah doktor Jaspeet......terima kasih kerana merawat abah cikguluv.

Itulah tanggapan orang.....pepatah Inggeris ada berkata "dont judge the books by its cover" .......kan.....

#Yang baik jadikan teladan,yang buruk jadikan sempadan.



3 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

cikgu ♥ love Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea