7 Februari 2013

Wallet . Jujur .Songlap

Direkod oleh cikguluv a.k.a yus zana di Khamis, Februari 07, 2013
Reaksi: 


Salam semua.......

Malam ini cikguluv dikejutkan dengan penemuan beberapa dokumen penting oleh anak bujang cikguluv yang ke-2 iaitu Adam......dah habis kami layan Siti O.....Som.....tetiba dia bagitau...

"ibu, balik skolah tadik kita jumpa banyak kad2 bersepah kat taman umah kiter ni........"(ada kad ATM Maybank,I cash dan phone card)



cikguluv pun minta dia tunjukkan barang2 yg dijumpainya dan nak dijadikan drama swasta...ada plak kad phone siap ngan no phone ...apalagi...cikguluv pun try call dan yg angkatnya suara budak muda lelaki......

cikguluv tanya kamu ada hilang barang ke....?

dia jawab ....ADA ....

.cikguluv pun cakap anak cikguluv ada  jumpa barang2 kamu dekat taman......dan budak muda itu kata nak dtg ambil semua barang2 nya.......

Masa dia sampai umah cikguluv ...dia pun ceritalah ...dia kerja di bengkel welding.....ada sorang budak India datang nak welding basikal dia dan sedar2 walletnya dah hilang....yang kesiannya...dia baru dapat gaji dan dalam walletnya ada 500 ratus lebih......

Anak cikguluv membawa budak muda ini ke tempat kejadian.....jumpalah semula walletnya, IC nya, gambar aweknya.....dan beberapa barangnya.......duit semua dah diSONGLAP ......sabor je lah dik.

Cikguluv simpati dengan budak muda itu.....hati2 lah dik ya...sekarang ni ramai org mengambil kesempatan di atas kecuaian kita...(ingatan untuk diri sendiri juga...)

Tahniah Adam........kamu anak ibu yang jujur......

Budak muda tu sebelum balik tanya ....nak apa dik sebab tolong abang?

My Adam cakap.....takpelah saya tolong aje....so sweet my dear...

Inshaa Allah nanti Allah akan balas dengan cara lain......



4 ulasan:

  1. Wah..phiwit adam.terbaikla..
    Kagum atam....heh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memula adam cakap jugak....cuba ibu try cad maybank atau...call polis ke......hehehhe

      Padam
  2. ...nilai murni yang jarang2 ditemui terutamanya....hmmm generasi sekarang.....tahniah adam!

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq cikgu sari......kitalah sebagai ibu bapa kena ajar dan didik anak2....inshaa Allah mereka org lain juga akan berbuat baik dgn kita

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

cikgu ♥ love Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea